Welke zonnestraal ben jij?

Gepubliceerd op 12 augustus 2019 om 13:22


Welke zonnestraal ben jij? Zo begint Ingrid Melenberg het artikel dat ze schreef nadat ze bij me was geweest voor een interview over de Maya astrologie en het boek Maya Sterrenkind.

Een heel leuk stuk waar Carla en ik allebei blij en vrolijk van werden. Later is het stuk nog aangepast  zodat het goed paste in het zomernummer van de Happi Kids. Ook met dat stuk zijn we blij!


Maar deze eerste versie laten we je ook graag lezen. Met toestemming van Ingrid natuurlijk! Het vertelt meer over de wat persoonlijke dingen die ik vertelde. Bijvoorbeeld over hoe ik zo bij de Maya's ben gekomen en boeken ben gaan schrijven. En ook wat meer over het boek zelf. Dank je wel Ingrid! Voor de leuke ontmoeting en je artikel! 

meer lezen over Ingrid

Wat is jouw cadeautje?

Ieder kind heeft van de zon een cadeautje meegekregen om de wereld een stukje mooier te maken, zeggen de Maya's uit Midden-Amerika. Wat is jouw cadeau? Wat gaat jou vanzelf goed af, wat laat je stralen? De Tzolkin, de heilige Mayakalender, helpt je dit te ontdekken. “Dat geeft vertrouwen,” zegt Leela van Lohuizen, die het boek 'Maya Sterrenkind' schreef.

'Denk jij weleens na over het leven, over hoe alles is ontstaan?  Over de aarde, de maan, de zon en de sterren, over hoe alles beweegt, over wie jij diep van binnen bent en wat je dromen zijn?'

Zo begint 'Maya Sterrenkind', het kinderboek dat Leela van Lohuizen schreef over de Tzolkin, de heilige kalender van de Maya's. Samen met het Maya-meisje Tsjoewen ga je op avontuur, waarbij je spelenderwijs deze kalender leert kennen, die je laat zien hoe het leven werkt, die je laat voelen wie je bent en die je aanmoedigt om vertrouwen te hebben, jezelf te zijn en je hart te volgen.

Liefde maakte de zon, zodat ze samen konden stralen,
en om ons te laten voelen dat wij ook zonnetjes zijn.


'De oude Maya’s gaven elke straal van de zon een mooie naam en maakten er een tekening bij. Zo kun je ze allemaal makkelijk herkennen.' Op die manier legt Leela de zonnezegels uit, de twintig symbolen van de Maya-astrologie. Zoals je in de westerse astrologie een Stier, Maagd of Kreeft 'bent', kun je volgens de Maya-astrologie bijvoorbeeld een Blauwe Aap, een Witte Hond of Rode Aarde zijn.

Je eigen geboortezegel zegt iets over de lessen in liefde die je komt leren, over je kwaliteiten, mogelijkheden, uitdagingen en innerlijke kracht. Het is als een blauwdruk, waarbij je zelf altijd de keuze hebt wat je ermee doet. Het kan je helpen herinneren aan wie je diep van binnen bent en wat je je had voorgenomen om hier op aarde te komen doen. Maar je hebt ook iets van alle andere 'zonnestraaltjes' in je. En elke dag straalt één straal net iets harder dan de andere. Dat kleurt de energie van die dag.

Spontane klik

Voordat Leela haar kinderboek schreef, had ze al vier andere boeken over de Maya-astrologie geschreven. Ze zocht er niet bewust naar, het kwam op haar pad, vertelt ze. Rond 2013 hoorde ze in korte tijd vanuit verschillende hoeken iets over de Maya's. Door die herhaling dacht ze: dit is niet voor niets. Ze kocht een boekje over de 13 Manen kalender, een van de kalenders die de Maya's gebruikten. “Ik vond het heel leuk en interessant en ik 'snapte' het ook meteen. Het klikte.” Ze kocht nog een boek, dook diep in de theorie.

 

Leela gaf destijds cursussen in meditatie en reiki, waar ze haar enthousiasme deelde met haar cursisten.
“Toen kwam de vraag: kun jij daar niet een cursus in geven? Ik ben er pas mee bezig, was mijn tegenwerping, maar dat maakte hen niet uit: doe maar! Dus dat ben ik gaan doen. Iets aan anderen leren is ook de mooiste manier om het zelf te leren, want je moet in de materie duiken met alle vragen die opkomen. Zo ontwikkelde het zich.

Mensen gingen vragen om horoscopen. Het rolde steeds verder, en op een gegeven moment dacht ik: ik moet een boek schrijven!” Spontaan belde ze Carla Knijn-Voerman, die samen met Leela's man Johan een cursus mandalatekenen had gevolgd. “Ik had eens een horoscoop voor Carla gemaakt en zij had daar een heel mooie geboortemandala bij getekend. Ik had haar maar één keer gezien, maar ik dacht: ik ga haar vragen of ze mijn boek wil illustreren. Ze zei meteen ja. Vanaf dat moment is een heel mooie samenwerking ontstaan. We zitten op één lijn, zonder elkaar vaak te hoeven zien.”

Hoofd en hart

Voor haar eerste boek verdiepte Leela zich in de energie van de 260 dagen van de Tzolkin. 260 is ongeveer het aantal dagen dat een zwangerschap duurt: een cyclus van creatie. “Als je de Tzolkin wat langer volgt, ontdek je steeds meer dat alles op het juiste moment gebeurt. Je leert vertrouwen op de natuurlijke stroom. Elke ronde, als dezelfde energie weer voorbijkomt, herken je haar, maar dan weer in een iets ander laagje.

In de Tzolkin kun je van alles aflezen: de dagenergie, de energie van een periode, jouw geboorte-energie... Het is een kalender die de tijd spiegelt, maar ook de mens zelf. Een spiegel van hoe het leven werkt. Alles beweegt in cycli die in het groot en het klein steeds weer terugkomen. En als je die cycli kent, kun je ze overal in herkennen en er informatie uit halen.”

De oude Maya's deden bijzonder nauwkeurige astronomische waarnemingen en ze creëerden meerdere kalenders die allemaal in elkaar grijpen, als radertjes in een uurwerk. Dat exacte is prettig voor je hoofd, dat de dingen wil begrijpen, zegt Leela. Je hoofd wordt gerustgesteld: kijk, het klopt wat die Maya's bedachten! Vervolgens kun je verder zakken naar je hart en de diepere wijsheid van de beschrijvingen van alle energiëen op je in laten werken. Zo verbindt de Maya-astrologie het hoofd met het hart.

Het resoneert ook in je lichaam, zegt Leela. “Alleen al de tekst die hoort bij je geboorte-energie doet veel. Het voelt als toestemming om te mogen zijn wie je bent, herinnert je aan wat je diep van binnen al wist. Er waren steeds meer mensen die zeiden: jeetje, waarom heb ik dit niet op school geleerd? Als ik als kind zo'n boek had gehad, had ik me veel meer gezien gevoeld, veel veiliger, begrepen. Dan had ik veel meer durven zijn wie ik was.”

Drakenvlammetje

Dus kwam er ook een kinderboek. In het begin schreef ze dat zoals ze ook voor volwassenen had geschreven: uitleggend. “Maar ik vond er eigenlijk geen moer aan. Toen dacht ik: ik zou een sprookje moeten schrijven. Zo ontvouwde het verhaal zich, vanuit de twintig zegels. Die vertellen een verhaal van geboorte, groei en liefde. Door er een sprookje van te maken en vanuit de verbinding met mijn eigen innerlijke kind te schrijven, kwam het dichterbij dan ooit. Of je nu iets begrijpt van de Maya-astrologie of niet, het raakt je. Daar gaat het om. Het raakt kinderen, maar volwassenen net zo goed. Het begint met het verhaal van de draak, die ieder kind dat geboren wordt even aanraakt met drakenenergie en het kind ervan verzekert: ik ben altijd bij je, alles komt goed, mijn vlammetje brandt in jou... Dat geeft vertrouwen. 

Natuurlijk voelt dat helemaal niet altijd zo. Ik kreeg laatst een mooie reactie van een moeder die haar zoon van 9 voorlas, ze waren dit jaar verhuisd. Zijn oude vriendjes zag hij niet meer, zijn oude school. Een gevoelig jongetje, dat ook nog niet op z'n gemak was in zijn kamer, boos, verdrietig, alles bij elkaar. Zijn moeder is hem het boek gaan voorlezen. In het begin was hij van: Mijn drakenvlammetje werkt niet hoor, het komt helemaal niet altijd goed! Maar zij is blijven voorlezen en ze gingen er steeds over praten: Hoe is dat eigenlijk voor jou? Op een gegeven moment vroeg hij zelf of ze uit het Sterrenkind wilde voorlezen, want dan was hij niet meer zo bang. De volgende dag zei hij: 'Nu voel ik me zo heerlijk warm en veilig van binnen'. Toen dacht ik: als ik het alleen voor hem heb geschreven dan is het al goed.”

Zelf inkleuren

Met haar boek wil Leela uitnodigen om met kinderen in gesprek te gaan, samen te filosoferen. Het zal vooral gevoelige kinderen met vragen over het leven, waar we vandaan komen en wat we hier doen, aanspreken. Zowel kleine als grotere. Met misschien een beetje hulp kunnen kinderen zelf hun kinnummer (kin betekent zowel 'dag' als 'mens') uitrekenen, zodat ze weten welk van de twintig zonnesymbolen en welk van de dertien 'stapjes' (tonen) speciaal bij hen horen.

Het boek nodigt ook uit tot creativiteit. Er staan kleurplaatjes van de zonnezegels in. Of je kunt zelf plaatjes van de 20 zegels maken en die als een zon neerleggen. Kun je elke dag kijken welke straal vandaag schijnt. Of een droompot maken: welk cadeautje heb jij van de sterren meegekregen? Wat is jouw droom om de wereld een stukje mooier te maken? Stop 'm in een glazen potje, met snippertjes als in een sneeuwbol, en schud je droom af en toe weer op! Leela: “Door de Maya-astrologie kun je elke keer weer ontdekken dat het klopt, dat jij klopt en dat je intuïtie klopt. Daar gaat het over. Over in verbinding zijn, welkom zijn, mogen zijn wie je bent.”

'Maya Sterrenkind', Leela van Lohuizen met illustraties van Carla Knijn-Voerman

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.